понеделник, 15 февруари 2010 г.

Хранене на зайци

Зайците се отличават с изключително висока интензивност на растеж в млада възраст. За първите 60 дни те увеличават живата си маса 24 – 26 и повече пъти в сравнение с живата маса при раждането.


Съвременното клетъчно отглеждане обаче ги лишава от възможност сами да намират част от храната си. При отлеждане на зайците в клетки на открито храненето им заема 30 – 40% от себестойността на продукцията. Интензивното развъждане при промишленото производство повишава относителния дял на храненето до 75% от себестойността на продукцията, тъй като значително се намаляват разходите по обслужването и амортизацията.

През последните години усилено се изследват нуждите на зайците от хранителни, биологичноактивни вещества и енергия. Особено голяма е нуждата от такива проучвания при отглеждането на зайците в закрити зайчарници, при които се практикува хранене с целодажбени гранулирани фуражи. За да може зайците оптимално да проявят продуктивните си качестна, освен добре организираните развъдно – подобрителна работа и отглеждане необходимо е правилно организирано пълноценно хранене. При такова хранене се получават евтино висококачествено ( бройлерно ) заешко месо и красиви кожи.



Състав на фуражите.

Вода. Водата не е хранително вещество, но е така необходима за организма на заека, както и хранителните вещества. Заекът, както и другите животни, понася по – леко гладуването, отколкото жаждата. При гладуване може да загуби цялото количество тлъстини на организма, до 50% от белтъците, без това да е опасно за живота му, докато загубата само на 10% от водата се оказва смъртоносна. При водно гладуване зайците могат да живеят до 19 дни. При недостиг на вода се уголемява далакът на зайците, а черният дроб и бъбреците намаляват размерите си. Често се установява заболяване от нефрит, в резултат на което смъртността при животните рязко се увеличава. Значително по – голяма е нуждата от вода и при всички категории зайци, когато се ранят с целодажбени гранулирани фуражи. Недостигът на вода, особено в момента на озайчването, когато заедно с приплодите от организма на зайкинята се отделяголямо количество течност, причинява нарушаване на водния баланс в организма, а оттук и различни аномалии.

Белтъци. Те влизат в състава на тъканите на организма – мускули,вътрешни органи, крв, кожа, космена покривка и т.н., и не могат да бъдат заменени с други хранителни вещества. Белтъци се съдържат в значителни количества в мускулите на зайците – от 20,2 до 25%, а в млякото на зайкинята – от 11,5 до 14,54%. Липсата на лейцин предизвиква нарушения в усвояването на белтъка от фуражите, задържа растежа на младите животни и води към намаляване на живата маса при възрастните. Пълноценни по отношение на аминокиселините са млякото, свежата трева, доброкачественото сенно брашно и фуражите от животински произход.

Въглехидрати. Въглехидратите, особено скорбялата и захарите, в организма на жилотните служат за източник на топлинна енергия. От изгарянето на 1g въглехидрати се получават 18,84 к J ( 4,5 ксаl ) енертия. При продължително хранене с фуражи, бедни на структурни въглехидрати, се наблюдават застой в растежа, намаляване на млечността и увеличаване на костните заболявания. Особено място между въглехидратите заемат суровите влакнини. Те се съдържат в листата и стъблата на всички растения. Много сурови влакнини има в сламата, клонките и загрубелите тревни фуражи.

Много изследвания показват, че оптималното равнище на суровите влакнини се изменя в зависимост от възрасста и от различното физиологично състояние. За възрастните зайци нуждата от сурови влакнини в период на покой, по време на случната кампания и бременността е от 15 до 20% от сухото вещество, за лактиращите зайкини – 10 – 16 %, а за растящите млади зайци – 12 – 15 %. Голямо значение при храненето на зайците има не само опазването на оптимално съдържание на сурови влакнини, но и правилното съотношение между суровия протеин и суровите влакнини.

При хранене на основното стадо с фуражи, предназначени за зайците за угояване, се наблюдават затлъстяване, нарушаване на възпроизводителните функции и намаляване на продуктивните качества.

Мазнини. Мазнините, както и др. Хранителни вещества, са необходими за нормалната дейност на животинския организъм. Те служат за образуване на топлинна енергия, за поддържане температурата на тялото и за образуване на тлъстини в организма. Мазнините се натрупват в подкожието и съединителната тъкан, около вътрешните органи.

За нормалното си съществуване зайците трябва да получават с фуражите всеки денпоне една от незаменимите мастни киселини: линолова, линоленова, архидонова. Нуждата от мазнини е по – голяма при малките зайчета, особено при отбитите на 28 – 30 дневна възраст, които са консумирали майчиномляко с високо съдържание на мазнини.

Минерални вещества. Значението на минералните вещества при храненето на зайците и особено на малките зайчета, бременните и лактиращи зайкини, е много голямо. Те изграждат костната система, влизат в състава на мускулите, млякото, кръвта и т.н. При младите зайци нуждата от калций е 0,7 – 1,2 g дневно, а на фосфор – 0,5 – 0,7 g. Бозаещите зайчета получават 80 – 90 % от необходимия калций и фосфор чрез майчиното мляко. Най – много калций се съдържа в бобовите треви и сена, в храните от животински произход и др.

Голяма е ролята на солта за организма на животните. Недостатъчното количество сол в дажбите на зайците предизвиква забавяне в отделянето на храносмилателни сокове, намаляване на интензивността на растеж на малките зайчета и намаляване на млечността на зайкините. Препоръчва се солта да се дава за близане или в смеските в количество 0,5 % от сухото вещество на дажбата.

За организма на заека и особено за малките зайчета голямо значение има желязото.

Витамини. Витамините са жизнено необходими вещества за животинския организъм. Особено голяма е потребността от витамини при зайците през периода на интензивния растеж, бременност и лактация. За зайците най – голямо значение в дажбта имат витамините A, D, E, PP и в някои случаи В12.

Потребност от енергия. У нас потребността от хранителни вещества в зайцевъдството се изразява в овесени кръмни единици. Потребността на зайците от хранителни вещества и енергия е различна. Зависи от много фактори, но най – важни от тях са възрастта на животните, физиологичното им състояние ( покой, случен период, бременност, лактация и т.н.), микроклимат и др.

Изследванията на много автори показват, че за поддържане на жизнената дейност на мъжките и женските зайци през времето, когато не се използват за разплод, са необходими от 380 до 400 kcal, или 1590 k J, или 159 g кр. ед. Тази потребност се повишава през случния период, бременността и особено през лактацията.



Основни видове фуражи за зайците.

Концентрирани фуражи. Зайците се храня със зърнени житни и бобови фуражи, семена от маслодайни култури и отпадъци от преработването им, отпадъци от преработването на някои технически култури и комбинирани фуражи. Овесът е най – добрият между зърнените фуражи. Ечемикът и пшеницата успешно може да бъдат използвани при храненето на зайците, като ечемикът, както и царевицата с дават в по – големи количества, когато зайците не се използват за разплод. С най – голямо значение за нашата зайцевъдна практика има слънчогледовия шрот, който може да се дава в по – големи количества на бременни и кърмещи зайкини, а също и на растящи зайци.

Сенното брашно се цени като богат източник на каротин, протеин и сурови влакнини.

Зелени фуражи. Те са най – разпространеният и най – евтиният източник за задоволяване на зайците с витамини, пълноценни белтъчни вещества, лесносмилаеми въглехидрати и минерални вещества. Люцерната съдържа голямо количество протеин, каротин, витамин Е, В2, D2 и минерални вещества, особено калций. Зайците приемат с апетит тревни смески от естествените и изкуствените ливади, които може да бъдат давани в големи количества без опасност от подувания.

Сено. При храненето на зайците широко приложение намират различните бобови, бобово – житни сена и сенажи.

Силажи. Имат голямо значение за храненето на зайците късно през есента, през зимата и рано напролет. Чрез тях се осигуряват на животните висококачествени белтъци, витамини и др. С най – голям апетит зайците консумират силажа, приготвен от моркови и зеле, като с него може да бъдат заменени корено- и клубеноплодните.

Сочни. От сочните фуражи в зайцевъдството се използват коренаплодите, клубеноплодите и сочноплодите. Най – често на зайците се дават моркови, картофи, цвекло, ряпа и др.

Морковите съдържат около 13% сухо вещество, главно захари и каротин. Подходяща храна са за всички категории зайци, но особено полезни са за растящите зайчета, бременните зайкини и мъжките разплодници по време на подготовката и провеждането на случната кампания.

Картофите – варени и сурови, се приемат от зайците с голям апетит.



Норми за хранене на зайците.

Нормите за хранене на зайците показват средната нужда от хранителни вещества на организма. Те са диференцирани в зависимост от възрастта, живата маса и физиологичното състояние на зайците и отразяват нуждата им от енергия, протеини, сурови влакнини, минерални вещества и витамини.
При съставянето на дажбите много важно е да се знаят възможностите на младите и възрастните зайци за консумация на различни видове фураж.

Хранене на зайците вразлична възраст и при различно физиологично състояние.


Хранене на възрастни зайци презпериода на покой.

Периодът на покой за мъжките зайци е времето между съешаванията, а за възрастните зайкини времето от онбиването на зайчетата до новото съешаване. При храненето можеда бъдат използвани ливадно, люцерново, детелиново, фиево – овесено и други видове сена със задължително условие да бъдат доброкачествени и по тях да няма плесени, към които зайците са много чувствителни.

Хранене на мъжки разплодници и зайкини през периода на подготовка и провеждане на случната кампания.

Мъжките и женските зайци през периода на подготовка и провеждане на случната кампания трябва да бъдат в разплодна кондиция. Потребността на мъжките зайци от енергия през този период нараства с около 20 – 25 % и зависи от живата маса. За обогатяване с протеини в дажбите трябва да се включват шротове и трици, а като пълноценен животински белтък – месо – костно брашно. Общото количество на концентрираните фуражи през този период се увеличава и достига 60 % от общата хранителност.

Хранене на бременни зайкини.

Бременни зайкини се нуждаят от повишено количество протеини, минерални вещества и витамини. Недостигът на хранителни вещества в дажбата задържа развитието то зародишите. Неправилното и недостатъчно хранене по отношение на минералните вещества и витамините може да доведе до някои болестни състояния и аномалии. Правилното хранене на зайкините през този период се отразява благоприятно върху плодовитостта им и върху живата маса на зайчетата при раждането.

По време на бременността в дажбата на зайкините трябва да се включват по – доброкачествени и лесноусвоими фуражи. Ако по време на бременността се наложи промяна на дажбата, това трябва да стане постепенно и внимателно. Няколко дни преди раждането се намалява количеството на сочните фуражи през зимата и на зелените през летния сезон.

Хранене на зайкини през периода на лактация.

Нуждата от енергия и хранителни вещества на лактиращите животни рязко се увеличава. За образуването на мляко и за поддържане на живота на зайкинята е необходим от 2 до 4 пъти повече фураж в сравнение с периода на покой.

С оглед на увеличаването на млечността полезно е през летния сезон да се дава 1 – 1,2 кг млада зелена трева, а през зимата да седават доброкачествени кореноплоди, клубеноплоди и сено.

Храненето на зайкините през лактационния период се усложнява, когато се планират т. нар. уплътнени озайчвания. Тогава организмът на зайкинята съчетава лактацията с нова бременност, поради което храненето трябва да бъде на воля, обилно и високоенергийно. Добри резултати се получават при храненето на зайкините с целодажбени гранулирани фуражи.

Хранене на зайчетата след отбиването им.

Потребността от енергия, а следователно и от хранителни вещества за отбитите зайчета е различна и зависи от възрастта им и от интензивността на растеж. През това време в дажбите им трябва да се осигурява високо съдържание на протеин – 15 – 17 %, мазнини – 2 – 5 %, и сурови влакнини – 10 – 15 %. Голямо значение за правилниярастеж и развитие на отбитите зайчета има биологичната пълноценност на протеина. Особено голямо е значението на оптималното съдържание на протеина през първия месец след отбиването на зайчетата, когато цекотрофията им не е достатъчно развита. За да се запази високата интензивност на растеж обаче, задължително е при всички случаи съдържанието на протеин да не бъде по – малко от 15 %.

Хранене на млади зайци за разплод.

За да се запазят младите зайчета от ранно затлъстяване, след двумесечна възраст храненето им се диференцира от храненето на зайците за угояване. Особено силно е изразена нуждата от диференцирано хранене при зайците от скорозрелите породи.

След двумесечна възраст зайците за разплод се хранят с дажби, предвиждащи намалено съдържание на енергия и повишено на суровите влакнини. За тази цел те получават на воля сено и листников фураж през зимата и зелена трева през лятото.

Угояване на зайците.

При интензивното отглеждане на младите зайци за месо не е нужно те да бъдат угоявани специално. На възраст 90 – 100 дни те достигат жива маса 2,8 – 3 кг и от тях се получават добре угоени трупчета. Характерно за зайците е, че се угояват много бързо, когато за кратък период бъдат хранени с лесноусвоими фуражи.

Угоителният период продължава 20 – 24 дни, за младите зайци – 30 дни. Условно се разделя на три подпериода. За младите зайци всеки подпериод продължава по 10 дни. За възрастните първият, или подготвителният период продължава от 5 до 7 дни, вторият – основният – 7 до 9 дни, и третият – заключителният – 8 дни.

Особености при храненето на зайците за вълна.

Вълната, основен вид продукция, получавана от специализираните породи, растемного интензивно. Количеството вълна, получавана на 1 кг жива маса е най – много в сравнение с всички животни, използвани за вълна.

Нормите за хранене на тези специализирани породи зайци обаче не се отличават с нищо от нормите на другите породи зайци.

Поене на зайците.

Доброто здровословно състояние и храносмилане призайците до голяма степен се определят от правилно организираното поене. През различните възрасти и физиологични състояния потребността на зайците от вода се изменя в широки граници. Потребността от вода при зайците не може да бъде задоволена само чрез включване в дажбите им на голямо количество зелени и сочни фуражи.Наистина тогава те консумират по – малко вода, но не бива да бъдат лишавани от нея, тъй като се намалява апетитът им, което е причина за незадоволителния прираст на живата маса. Особеноголяма е потребността им от вода, когато се хранят с целодажбени гранулирани фуражи, съдържащи не повече от 13 – 14 % вода. Най – добре е в зайцевъдната ферма да бъде организирано автоматично поене. Тогавазайците поемат толкова вода, колкото им е необходима за правилното протичане на всички жизнени процеси. Ако във фермата няма автоматични поилки, зайците се поят два пъти на ден – сутрин и вечер преди хранене, а през горещите дни – три пъти на ден, като поилките предварително се почистват.

При отглеждане на зайците в клетки на открито е целесъобразно през зимата да бъдат поени с подгрята вода ( 35 – 39 С ) не по – малко от два пъти на ден.

5 коментара:

  1. Здравей! Понеже имам малки зайчета на 17 дни на колко дни трябва да станат зайчетата за да започне да им се дава гранули стартер?

    ОтговорИзтриване
  2. човека сам си произвежда суровината и за това ги продава евтини и качествени ето ви връска 0878521782 иван
    това мое рецептата за 100 кл 40 лицер браш 10 ливадно сено 10 овес 10 ечемик 10 царевица 10 жито 5 кюспе
    5 соев шрот 0.200 гр сол 0.300 гр дикалциев фосфат 0.500 креда 0.150гр витамини на ровомикс и ароматизатор
    ванилиа

    ОтговорИзтриване
  3. От 15 ден ядът на воля при майка си ечемик, гранула и люцерна

    ОтговорИзтриване