Зайците се отличават с изключително висока интензивност на растеж в млада възраст. За първите 60 дни те увеличават живата си маса 24 – 26 и повече пъти в сравнение с живата маса при раждането.
Съвременното клетъчно отглеждане обаче ги лишава от възможност сами да намират част от храната си. При отлеждане на зайците в клетки на открито храненето им заема 30 – 40% от себестойността на продукцията. Интензивното развъждане при промишленото производство повишава относителния дял на храненето до 75% от себестойността на продукцията, тъй като значително се намаляват разходите по обслужването и амортизацията.
През последните години усилено се изследват нуждите на зайците от хранителни, биологичноактивни вещества и енергия. Особено голяма е нуждата от такива проучвания при отглеждането на зайците в закрити зайчарници, при които се практикува хранене с целодажбени гранулирани фуражи. За да може зайците оптимално да проявят продуктивните си качестна, освен добре организираните развъдно – подобрителна работа и отглеждане необходимо е правилно организирано пълноценно хранене. При такова хранене се получават евтино висококачествено ( бройлерно ) заешко месо и красиви кожи.
Състав на фуражите.
Вода. Водата не е хранително вещество, но е така необходима за организма на заека, както и хранителните вещества. Заекът, както и другите животни, понася по – леко гладуването, отколкото жаждата. При гладуване може да загуби цялото количество тлъстини на организма, до 50% от белтъците, без това да е опасно за живота му, докато загубата само на 10% от водата се оказва смъртоносна. При водно гладуване зайците могат да живеят до 19 дни. При недостиг на вода се уголемява далакът на зайците, а черният дроб и бъбреците намаляват размерите си. Често се установява заболяване от нефрит, в резултат на което смъртността при животните рязко се увеличава. Значително по – голяма е нуждата от вода и при всички категории зайци, когато се ранят с целодажбени гранулирани фуражи. Недостигът на вода, особено в момента на озайчването, когато заедно с приплодите от организма на зайкинята се отделяголямо количество течност, причинява нарушаване на водния баланс в организма, а оттук и различни аномалии.
Белтъци. Те влизат в състава на тъканите на организма – мускули,вътрешни органи, крв, кожа, космена покривка и т.н., и не могат да бъдат заменени с други хранителни вещества. Белтъци се съдържат в значителни количества в мускулите на зайците – от 20,2 до 25%, а в млякото на зайкинята – от 11,5 до 14,54%. Липсата на лейцин предизвиква нарушения в усвояването на белтъка от фуражите, задържа растежа на младите животни и води към намаляване на живата маса при възрастните. Пълноценни по отношение на аминокиселините са млякото, свежата трева, доброкачественото сенно брашно и фуражите от животински произход.
Въглехидрати. Въглехидратите, особено скорбялата и захарите, в организма на жилотните служат за източник на топлинна енергия. От изгарянето на 1g въглехидрати се получават 18,84 к J ( 4,5 ксаl ) енертия. При продължително хранене с фуражи, бедни на структурни въглехидрати, се наблюдават застой в растежа, намаляване на млечността и увеличаване на костните заболявания. Особено място между въглехидратите заемат суровите влакнини. Те се съдържат в листата и стъблата на всички растения. Много сурови влакнини има в сламата, клонките и загрубелите тревни фуражи.
Много изследвания показват, че оптималното равнище на суровите влакнини се изменя в зависимост от възрасста и от различното физиологично състояние. За възрастните зайци нуждата от сурови влакнини в период на покой, по време на случната кампания и бременността е от 15 до 20% от сухото вещество, за лактиращите зайкини – 10 – 16 %, а за растящите млади зайци – 12 – 15 %. Голямо значение при храненето на зайците има не само опазването на оптимално съдържание на сурови влакнини, но и правилното съотношение между суровия протеин и суровите влакнини.
При хранене на основното стадо с фуражи, предназначени за зайците за угояване, се наблюдават затлъстяване, нарушаване на възпроизводителните функции и намаляване на продуктивните качества.
Мазнини. Мазнините, както и др. Хранителни вещества, са необходими за нормалната дейност на животинския организъм. Те служат за образуване на топлинна енергия, за поддържане температурата на тялото и за образуване на тлъстини в организма. Мазнините се натрупват в подкожието и съединителната тъкан, около вътрешните органи.
За нормалното си съществуване зайците трябва да получават с фуражите всеки денпоне една от незаменимите мастни киселини: линолова, линоленова, архидонова. Нуждата от мазнини е по – голяма при малките зайчета, особено при отбитите на 28 – 30 дневна възраст, които са консумирали майчиномляко с високо съдържание на мазнини.
Минерални вещества. Значението на минералните вещества при храненето на зайците и особено на малките зайчета, бременните и лактиращи зайкини, е много голямо. Те изграждат костната система, влизат в състава на мускулите, млякото, кръвта и т.н. При младите зайци нуждата от калций е 0,7 – 1,2 g дневно, а на фосфор – 0,5 – 0,7 g. Бозаещите зайчета получават 80 – 90 % от необходимия калций и фосфор чрез майчиното мляко. Най – много калций се съдържа в бобовите треви и сена, в храните от животински произход и др.
Голяма е ролята на солта за организма на животните. Недостатъчното количество сол в дажбите на зайците предизвиква забавяне в отделянето на храносмилателни сокове, намаляване на интензивността на растеж на малките зайчета и намаляване на млечността на зайкините. Препоръчва се солта да се дава за близане или в смеските в количество 0,5 % от сухото вещество на дажбата.
За организма на заека и особено за малките зайчета голямо значение има желязото.
Витамини. Витамините са жизнено необходими вещества за животинския организъм. Особено голяма е потребността от витамини при зайците през периода на интензивния растеж, бременност и лактация. За зайците най – голямо значение в дажбта имат витамините A, D, E, PP и в някои случаи В12.
Потребност от енергия. У нас потребността от хранителни вещества в зайцевъдството се изразява в овесени кръмни единици. Потребността на зайците от хранителни вещества и енергия е различна. Зависи от много фактори, но най – важни от тях са възрастта на животните, физиологичното им състояние ( покой, случен период, бременност, лактация и т.н.), микроклимат и др.
Изследванията на много автори показват, че за поддържане на жизнената дейност на мъжките и женските зайци през времето, когато не се използват за разплод, са необходими от 380 до 400 kcal, или 1590 k J, или 159 g кр. ед. Тази потребност се повишава през случния период, бременността и особено през лактацията.
Основни видове фуражи за зайците.
Концентрирани фуражи. Зайците се храня със зърнени житни и бобови фуражи, семена от маслодайни култури и отпадъци от преработването им, отпадъци от преработването на някои технически култури и комбинирани фуражи. Овесът е най – добрият между зърнените фуражи. Ечемикът и пшеницата успешно може да бъдат използвани при храненето на зайците, като ечемикът, както и царевицата с дават в по – големи количества, когато зайците не се използват за разплод. С най – голямо значение за нашата зайцевъдна практика има слънчогледовия шрот, който може да се дава в по – големи количества на бременни и кърмещи зайкини, а също и на растящи зайци.
Сенното брашно се цени като богат източник на каротин, протеин и сурови влакнини.
Зелени фуражи. Те са най – разпространеният и най – евтиният източник за задоволяване на зайците с витамини, пълноценни белтъчни вещества, лесносмилаеми въглехидрати и минерални вещества. Люцерната съдържа голямо количество протеин, каротин, витамин Е, В2, D2 и минерални вещества, особено калций. Зайците приемат с апетит тревни смески от естествените и изкуствените ливади, които може да бъдат давани в големи количества без опасност от подувания.
Сено. При храненето на зайците широко приложение намират различните бобови, бобово – житни сена и сенажи.
Силажи. Имат голямо значение за храненето на зайците късно през есента, през зимата и рано напролет. Чрез тях се осигуряват на животните висококачествени белтъци, витамини и др. С най – голям апетит зайците консумират силажа, приготвен от моркови и зеле, като с него може да бъдат заменени корено- и клубеноплодните.
Сочни. От сочните фуражи в зайцевъдството се използват коренаплодите, клубеноплодите и сочноплодите. Най – често на зайците се дават моркови, картофи, цвекло, ряпа и др.
Морковите съдържат около 13% сухо вещество, главно захари и каротин. Подходяща храна са за всички категории зайци, но особено полезни са за растящите зайчета, бременните зайкини и мъжките разплодници по време на подготовката и провеждането на случната кампания.
Картофите – варени и сурови, се приемат от зайците с голям апетит.
Норми за хранене на зайците.
Нормите за хранене на зайците показват средната нужда от хранителни вещества на организма. Те са диференцирани в зависимост от възрастта, живата маса и физиологичното състояние на зайците и отразяват нуждата им от енергия, протеини, сурови влакнини, минерални вещества и витамини.
При съставянето на дажбите много важно е да се знаят възможностите на младите и възрастните зайци за консумация на различни видове фураж.
Хранене на зайците вразлична възраст и при различно физиологично състояние.
Хранене на възрастни зайци презпериода на покой.
Периодът на покой за мъжките зайци е времето между съешаванията, а за възрастните зайкини времето от онбиването на зайчетата до новото съешаване. При храненето можеда бъдат използвани ливадно, люцерново, детелиново, фиево – овесено и други видове сена със задължително условие да бъдат доброкачествени и по тях да няма плесени, към които зайците са много чувствителни.
Хранене на мъжки разплодници и зайкини през периода на подготовка и провеждане на случната кампания.
Мъжките и женските зайци през периода на подготовка и провеждане на случната кампания трябва да бъдат в разплодна кондиция. Потребността на мъжките зайци от енергия през този период нараства с около 20 – 25 % и зависи от живата маса. За обогатяване с протеини в дажбите трябва да се включват шротове и трици, а като пълноценен животински белтък – месо – костно брашно. Общото количество на концентрираните фуражи през този период се увеличава и достига 60 % от общата хранителност.
Хранене на бременни зайкини.
Бременни зайкини се нуждаят от повишено количество протеини, минерални вещества и витамини. Недостигът на хранителни вещества в дажбата задържа развитието то зародишите. Неправилното и недостатъчно хранене по отношение на минералните вещества и витамините може да доведе до някои болестни състояния и аномалии. Правилното хранене на зайкините през този период се отразява благоприятно върху плодовитостта им и върху живата маса на зайчетата при раждането.
По време на бременността в дажбата на зайкините трябва да се включват по – доброкачествени и лесноусвоими фуражи. Ако по време на бременността се наложи промяна на дажбата, това трябва да стане постепенно и внимателно. Няколко дни преди раждането се намалява количеството на сочните фуражи през зимата и на зелените през летния сезон.
Хранене на зайкини през периода на лактация.
Нуждата от енергия и хранителни вещества на лактиращите животни рязко се увеличава. За образуването на мляко и за поддържане на живота на зайкинята е необходим от 2 до 4 пъти повече фураж в сравнение с периода на покой.
С оглед на увеличаването на млечността полезно е през летния сезон да се дава 1 – 1,2 кг млада зелена трева, а през зимата да седават доброкачествени кореноплоди, клубеноплоди и сено.
Храненето на зайкините през лактационния период се усложнява, когато се планират т. нар. уплътнени озайчвания. Тогава организмът на зайкинята съчетава лактацията с нова бременност, поради което храненето трябва да бъде на воля, обилно и високоенергийно. Добри резултати се получават при храненето на зайкините с целодажбени гранулирани фуражи.
Хранене на зайчетата след отбиването им.
Потребността от енергия, а следователно и от хранителни вещества за отбитите зайчета е различна и зависи от възрастта им и от интензивността на растеж. През това време в дажбите им трябва да се осигурява високо съдържание на протеин – 15 – 17 %, мазнини – 2 – 5 %, и сурови влакнини – 10 – 15 %. Голямо значение за правилниярастеж и развитие на отбитите зайчета има биологичната пълноценност на протеина. Особено голямо е значението на оптималното съдържание на протеина през първия месец след отбиването на зайчетата, когато цекотрофията им не е достатъчно развита. За да се запази високата интензивност на растеж обаче, задължително е при всички случаи съдържанието на протеин да не бъде по – малко от 15 %.
Хранене на млади зайци за разплод.
За да се запазят младите зайчета от ранно затлъстяване, след двумесечна възраст храненето им се диференцира от храненето на зайците за угояване. Особено силно е изразена нуждата от диференцирано хранене при зайците от скорозрелите породи.
След двумесечна възраст зайците за разплод се хранят с дажби, предвиждащи намалено съдържание на енергия и повишено на суровите влакнини. За тази цел те получават на воля сено и листников фураж през зимата и зелена трева през лятото.
Угояване на зайците.
При интензивното отглеждане на младите зайци за месо не е нужно те да бъдат угоявани специално. На възраст 90 – 100 дни те достигат жива маса 2,8 – 3 кг и от тях се получават добре угоени трупчета. Характерно за зайците е, че се угояват много бързо, когато за кратък период бъдат хранени с лесноусвоими фуражи.
Угоителният период продължава 20 – 24 дни, за младите зайци – 30 дни. Условно се разделя на три подпериода. За младите зайци всеки подпериод продължава по 10 дни. За възрастните първият, или подготвителният период продължава от 5 до 7 дни, вторият – основният – 7 до 9 дни, и третият – заключителният – 8 дни.
Особености при храненето на зайците за вълна.
Вълната, основен вид продукция, получавана от специализираните породи, растемного интензивно. Количеството вълна, получавана на 1 кг жива маса е най – много в сравнение с всички животни, използвани за вълна.
Нормите за хранене на тези специализирани породи зайци обаче не се отличават с нищо от нормите на другите породи зайци.
Поене на зайците.
Доброто здровословно състояние и храносмилане призайците до голяма степен се определят от правилно организираното поене. През различните възрасти и физиологични състояния потребността на зайците от вода се изменя в широки граници. Потребността от вода при зайците не може да бъде задоволена само чрез включване в дажбите им на голямо количество зелени и сочни фуражи.Наистина тогава те консумират по – малко вода, но не бива да бъдат лишавани от нея, тъй като се намалява апетитът им, което е причина за незадоволителния прираст на живата маса. Особеноголяма е потребността им от вода, когато се хранят с целодажбени гранулирани фуражи, съдържащи не повече от 13 – 14 % вода. Най – добре е в зайцевъдната ферма да бъде организирано автоматично поене. Тогавазайците поемат толкова вода, колкото им е необходима за правилното протичане на всички жизнени процеси. Ако във фермата няма автоматични поилки, зайците се поят два пъти на ден – сутрин и вечер преди хранене, а през горещите дни – три пъти на ден, като поилките предварително се почистват.
При отглеждане на зайците в клетки на открито е целесъобразно през зимата да бъдат поени с подгрята вода ( 35 – 39 С ) не по – малко от два пъти на ден.
Здравей! Понеже имам малки зайчета на 17 дни на колко дни трябва да станат зайчетата за да започне да им се дава гранули стартер?
ОтговорИзтриванечовека сам си произвежда суровината и за това ги продава евтини и качествени ето ви връска 0878521782 иван
ОтговорИзтриванетова мое рецептата за 100 кл 40 лицер браш 10 ливадно сено 10 овес 10 ечемик 10 царевица 10 жито 5 кюспе
5 соев шрот 0.200 гр сол 0.300 гр дикалциев фосфат 0.500 креда 0.150гр витамини на ровомикс и ароматизатор
ванилиа
40 gni
ОтговорИзтриване40 gni
ОтговорИзтриванеОт 15 ден ядът на воля при майка си ечемик, гранула и люцерна
ОтговорИзтриване